صندوق سرمایهگذاری در سایر صندوقها (به انگلیسی fund of funds به اختصار FOF) صندوقی است که به جای سرمایهگذاری مستقیم در سهام و اوراق مشارکت در انواع سایر صندوقها، سرمایهگذاری میکند.
هدف از این صندوقها ایجاد تنوع بیشتر و اختصاص بهتر و مدیریت قویتر با سرمایهگذاری در انواع مختلفی از صندوقها است. اولین FOF در سال 1962 توسط «برنی کورنفیلد» (Bernie Cornfield) در انگلستان ابداع شد و در آن زمان در بازار صعودی کاملاً مورد توجه قرار گرفت.
انواع صندوقهای FOF
این صندوقها بسته به انتخاب صندوقهای هدف سرمایهگذاری، به دو دسته تقسیمبندی میشوند، براساس اینکه در صندوقهای داخلی یک نهاد مالی و یا در صندوقهای نهادهای مختلف مالی سرمایهگذاری کند به صندوقهای سرمایهگذاری درونی و بیرونی تقسیمبندی میشوند.
همچنین بر اساس انتخاب نوع صندوقهای هدف برای سرمایهگذاری به دو دسته صندوقهای پوشش ریسک و یا صندوقهای سهام و اوراق تقسیمبندی میشوند.
مزایای سرمایهگذاری در صندوقهای FOF
1-این صندوقها با بهره بردن از دو سطح مدیریت، داراییهای موجود در صندوق را به صورت قویتر اداره میکنند.
2-هر واحد این صندوقها خود بیانگر ترکیب نسبی چندین صندوق سرمایهگذاری است که مزیت تنوعبخشی در صندوقها را فراهم میکند.
3-ریسک و بازده مورد انتظار آن نسبت به صندوقهای سرمایهگذاری در سهام کمتر است.
4-با مقدار کمتری سرمایه میتوان در چندین صندوق به طور غیرمستقیم سرمایهگذاری کرد.
معایب سرمایهگذاری در صندوقهای FOF
1-به دلیل مدیریت در دو سطح، هزینههای این صندوقها بیشتر از سایر صندوقها است.
2-ریسک و بازده مورد انتظار آن نسبت به صندوقهای سرمایهگذاری در سهام کمتر است.
نگاهی به FOF ها در جهان
همانطور که در بالا اشاره شد اولین FOF در سال 1962 در انگلستان تأسیس شد و در حال حاضر در اکثر کشورهای توسعهیافته این صندوقها گسترش یافتهاند. براساس آمار سال 2017 تعداد صندوقهای فعال در این حوزه در کشورهای مختلف را میتوانیم در نمودار زیر مشاهده کنیم.
همچنین در نمودار زیر مقایسه داراییهای تحت مدیریت FOF ها و داراییهای صندوقهای سرمایهگذاری با سرمایه متغیر را در سرتاسر جهان مشاهده میکنیم.
همان طور که در نمودار بالا مشاهده میکنیم در سرتاسر جهان تقریباً 7 درصد داراییهای تحت مدیریت صندوقهای با سرمایه متغیر در اختیار FOFها است.
صندوق در صندوق fund of funds FOF برنی کورنفیلد